Sälja faktura

Om du har ett företag, och därmed massvis med fakturor till kunder, bör du vara medveten om att du kan sälja de fakturor du skickar till dina kunder. Detta kallas för factoring, och detta innebär att du slipper dröjsmål, då de flesta fakturor givetvis har en viss betalningstid angiven, som gör att man inte får pengarna med en gång. Dessutom finns det alltid kunder som inte betalar sina fakturor i tid, vilket kan göra att man får vänta på sina pengar ännu längre.
Genom att sälja fakturorna får man dock pengarna direkt, vilket gör att man kan göra fler inköp, betala av fakturor man fått själv, eller använda dessa pengar till något annat nödvändigt.

För att sälja faktura vänder man sig till företag som har just uppköp av fakturor som specialitet. Dessa företag kallas för factoringbolag, och det finns flera sådana bolag att välja mellan i Sverige. De flesta factoringbolag är väl medvetna om att företagare vill att det ska gå snabbt när de väl ska sälja fakturor, och har därför utvecklat väldigt smidiga och snabba tjänster för detta.

Exakt hur man går tillväga för att sälja faktura samt vad man får betalt varierar dock något mellan olika factoringbolag, så är det första gången du ska sälja dina fakturor, rekommenderar vi att du gör en snabb jämförelse av olika factoringbolag först, för att säkerställa att du får ut det mesta möjliga av detta.

Är det bra eller dåligt att sälja fakturor?

I ärlighetens namn är det inte ett bra tecken att man ens överväger att sälja sina fakturor, eftersom detta tyder på att du inte har de pengar du behöver i ditt företag för att klara kortsiktiga utgifter. Så om du befinner dig i en situation där du tror att det kan vara lämpligt att sälja faktura, bör du även fundera på hur du ska undvika att hamna i denna sits framöver.
Tänk även på att du missar en del av intäkterna, då de factoringbolag som man vänder sig till för att sälja faktura givetvis tar betalt för sina tjänster. Så att man går miste om t.ex. 5 % av fakturabeloppet är inte ovanligt. Att sälja fakturor är därför inget man bör sätta i system, av flera olika anledningar, men är detta något som man gör enstaka gånger, på grund av speciella omständigheter, är det en smidig och bra lösning i de flesta fall.

Några saker du bör jämföra innan du bestämmer var du ska sälja fakturorna

Några av de saker som vi tycker att du bör jämföra innan du bestämmer dig för vilket factoringbolag du ska anlita när du ska sälja faktura är:

  • Hur snabbt du får betalt
  • Hur du får betalt
  • Vad du får betalt
  • Om det finns några begränsningar av något slag