Förenkla vardagen med nytt bokföringsprogram

Så kan ett bokslutsprogram hjälpa till att förenkla din vardag

Bokföring är en viktig del av verksamheten, oavsett om man har en enskild firma, ett aktiebolag, ett handelsbolag eller t.ex. verkar i en förening. Och vill man underlätta bokföringen, kan ett sk. bokslutsprogram vara en bra investering, eftersom dessa program hjälper dig med allt som rör din årsredovisning, och gör att du kan presentera ett bokslut som ser professionellt ut och innehåller allt det ska, utan att du behöver anlita en revisor, något som ofta kan bli ganska dyrt.
Hur hjälper dig då bokslutsprogrammen med att upprätta ett bokslut?
Exakt hur detta sker beror lite på vilket bokslutsprogram du väljer, eftersom de alla är uppbyggda på olika sätt och har olika funktionalitet. De flesta bokslutsprogram använder sig dock av olika mallar, dokument samt kontrollfunktioner för att göra bokföringen enklare. De säkerställer även att alla moment som krävs i ett bokslut finns med, samt att man med automatik följer alla olika lagar samt riktlinjer som man bör följa enligt lag. Det finns även bokslutsprogram som hjälper dig identifiera olika fel och misstag i bokslutet, samt ger dig förslag på hur de kan korrigeras. De fyller med andra ord även en kontrollerande funktion för dig som användare.

Hur hittar man då ett bra bokslutsprogram?
Vi rekommenderar att man använder sig av olika sökmotorer på Internet för att hitta dessa program. Det finns nämligen en hel uppsjö av populära bokslutsprogram i Sverige idag, och olika program passar olika användare olika bra. Det är därför väldigt viktigt att man bekantar sig med flera olika bokslutsprogram innan man gör sitt val, och att göra detta via Internet brukar vara allra enklast och smidigast för de flesta.

Tänk på
Se över exakt vilka funktioner som finns med i det bokslutsprogram som intresserar dig, då vissa av dessa program har betydligt fler funktioner, kontroller, mallar mm. än andra. För vissa är gratis bokslutsprogram, som man också kan hitta på nätet, fullt tillräckliga, men eftersom gratisprogrammen ofta är ganska förenklade, är det inte säkert att de är tillräckliga för alla användare. Så leta upp just de funktioner som du behöver i innehållsbeskrivningen, och hittar du inte dem där, välj ett annat bokslutsprogram istället.

Är du inte säker på vad de olika funktionerna i ett bokslutsprogram fyller för funktion, brukar det även finnas beskrivningar gällande detta på de leverantörers hemsidor som erbjuder bokslutsprogram.

Var även säker på att du vet vad totalkostnaden för det bokslutsprogram du skaffar blir. Hur leverantörerna tar betalt för de olika programmen varierar nämligen, vissa tar en månadskostnad, andra tar betalt per år eller liknande, och även benämningarna på de avgifter som tas ut varierar. Det är därför viktigt att man jämför just totalkostnaden och inget annat om man vill prisjämföra olika bokslutsprogram, för att hitta det billigaste av dem.